Aklınızda Bulunsun
Kemik Kırıklarının İyileşmesi İçin Yapılması Gerekenler
Kırılan kemiklerimizin iyileşme hızını arttırmak için dikkat etmemiz gereken birçok durum vardır. İlk olarak hastanın yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Kemiklerimiz vücudumuzda kendi onarabilen nadir organlardan biridir. Bu kemiklerin iyileşme süreci birçok farklı duruma bağlı gelişmektedir. Kemiklerin iyileşme süreci kan dolaşımına bağlı bir durumdur. Bu sebeple ile kan dolaşımımıza yardımcı olacak sağlıklı besinleri tüketmeliyiz ve sigara kullanımımızı kesikle bırakmalıyız. Ayrıca diğer ilaçlar ve kırık bölgesinde görülebilecek iltihaplar kırık iyileşmesinin olumsuz etkilemektedir. Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Diz Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyatın ikinci gününde hasta diz bükme ve adale güçlendirme egzersizlerine başlaması gerekir. Ameliyatın 10. Gününden sonra hasta artık rahatça hareket edebiliyor olsa da, hasta çok dikkatli olmalıdır ve dizinizde ki bandajı ve çorabınızı kesinlikle çıkarmayın. Ameliyattan sonra kesi yerinde uzun süren kızarıklık ve yangı olması durumunda, uzun süre geçmeyen ağrılarda enfeksiyondan şüphelenmek gerekir.
Darbeler Sonucu Kırık ve Çatlamalar
Şiddetli darbe sonucu kemiklerde bazı kırık ve çatlaklar meydana gelebilir. Kemik derinin üstüne çıkmamış ve kendini göstermemiş ise bu kapalı kırıktır. Açık olan kırıklarda ise kırılan kemik deriyi delmiş ve derinin dışına çıkmıştır. Hastanın açık kırıklarda mikrop ve iltihap kapma olasılığı yükselmektedir.