Diz Protezi Ameliyatı

Diz kireçlenmeleri için Daha önce fizik tedavi ya da ilaçlar etki etmediyse, tek çözüm diz protezi ameliyatıdır. Her ameliyatta olduğu gibi burada da anestezi gerekir. Anestezi hastanın belinden aşağısını uyuşturma şeklinde olur. Buna epidural ya da spinal anestezi denir.
Dizin ön yüzünden yapılan kesi ile diz eklemine erişilir. Eklemi oluşturan üç kemiğin (femur, tibia ve patella) birbirlerine temas eden yüzeylerin aşınmış kıkırdak dokusu, ince bir kemik tabakası ile birlikte kesilerek çıkartılır, sonra hasta için uygun boyutlarda seçilen protez, kemik çimentosu (polimetil metakrilat) adı verilen bir dolgu maddesi kullanılarak, hazırlanan kemik yüzeylere yerleştirilir.
Diz Protezi Kimlere Uygundur?
Cerrahi olmayan tedaviler ile bir çözüm bulunamayan hastalarda, 300 metre kadar yürüdükten sonra dizinde ağrı hissedenlerin, diz protezi olması gerekmektedir
Diz Protezinin Bir Ömrü Var mıdır?
Total diz protezini oluşturan metal ve plastik parçalar, hareket ile oluşan sürtünme sonrasında aşınmaya başlar. Doğru cerrahi teknikler ve günümüzün teknolojisi ile gelişen protez tasarımları kullanılarak yapılan diz protezlerinin ömrü 15-20 yıla kadar uzamıştır. Yerinden oynayan diz protezleri, genelde ikinci bir ameliyat ile çıkartılıp, yerine yeni protez takılabilir. Fakat ikinci protezin ömrü, ilk protez kadar uzun olmayacaktır. Aşınma, yerinden çıkma gibi sorunların gerçekleşmeden önlemini alabilmek için, her hangi şikâyetiniz bulunmasa bile düzenli olarak muayene ve röntgen incelemeleri ile diz protezinizin kontrol edilmesi gereklidir.
Diz Protez Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Tedaviye ait cerrahi sırasında, cerrahi sonrası erken dönemde ve geç dönemde olmak üzere riskler mevcuttur. Ameliyat esnasında her ameliyatta mevcut olan anesteziye ait riskler mevcuttur. Bunun dışında cerrahi alanda uygulama esnasında bölgede bulunan damar ve sinirlerde geçici veya kalıcı yaralanmalar olabilir. Ameliyat sonrası erken ve geç dönemde rastlanabilecek komplikasyon enfeksiyondur. Bu protezin sağ kalımını etkileyen en önemli komplikasyondur. Ameliyat öncesi iltihap odaklarına dikkat edilmesi ve yara bakımının dikkatlice yapılması ile kolaylıkla kaçınılabilir. Diğer geç dönem komplikasyon ise protezin gevşemesidir. Bunda ise hastanın kilo vermesi ve diz egzersizlerini düzenli yapması önem kazanmaktadır.

Diz Protezinin Alternatifi Var Mıdır?
Diz ekleminde aşırı bozulma olduğu için yürüme problemi ve şiddetli ağrı yaşayanlara eklem dondurma ameliyatı yapılabilmektedir. Fakat iki dizinde de bozulma bulunan hastalara eklem dondurma ameliyatı yapmak sakıncalıdır. Günümüzde gelişen teknoloji ile aşırı derecede hareket kısıtlılığına neden olmayan için diz protezleri tercih edilmektedir.