Kalça Protezi Ameliyatı
Kalça protezi, kalça kireçlenmesinin tedavisinde yaygın olarak tercih edilen cerrahi bir işlemdir. Kalça protezi hastanın yaşam kalitesini artıracak, ağrılarını azaltacak ve hareket kısıtlılığını ortadan kaldıracaktır. Günümüzde kalça protezi ameliyatı genellikle osteoartrit tedavisi için yaşlı hastalara uygulanmaktadır. Ayrıca doğuştan eklem sorunları olan veya kaza, düşme gibi travmalara bağlı kalça hasarı olan hastalara da uygulanmaktadır.
Kalça protezleri özel malzemelerden yapılmakta olup günümüzde uygulanan protezler insan dokusuna herhangi bir zarar vermemektedir. Kalça protezi ameliyatı öncesi gerekli tetkiklerin yapılması, hastanın genel sağlık durumunun gözlenmesi ve deneyimli bir cerrahın tercih edilmesi gerekmektedir.
Vücudumuzda ki yükü taşıyan eklemlerin en önemlilerinden biri olan kalça eklemi, yıprandığında, hasar gördüğünde cerrahi yöntem dışında ki tedavi yöntemlerinin bir faydası olmadığı durumlarda, kalça protezi ameliyatı tercih edilebilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Hangi Hastalıklar İçin Tercih Edilir?
Genellikle orta yaştan büyüklere uygulanması tercih edilen bir ameliyattır. Bu ameliyat için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Endikasyonuna göre kemik gelişimini tamamlamış veya tamamlara sürecinde olan herkese uygulanabilir. Özellikle 20-40 yaşından itibaren gençlerde gelişimsel kalça displazisi veya avasküler nekroz olarak bilinen femur başının kanlanma sorunlarına uzun vadeli çözüm sağlayan çok iyi sonuçları olan bir ameliyattır.
Genel olarak; kalça kireçlenmesi, kalça çıkığı ve büyüme plağı kayması gibi çocukluk çağı hastalıklarının sekelleri, romatizmal hastalıklar, iltihap sekelleri, tümör, yaşın ilerlemesine bağlı kalça kırığı ve kanlanma sorunu sonrası kemik nekrozları kalça protezi uygulanan hasta gruplarıdır. Bu koşullara sahip kişiler, ameliyatsız tedavilerden fayda görmezlerse veya fayda görmeleri gerekiyorsa kalça protezi ameliyatına adaydırlar.
Kalça Eklemi Sorunları Neden Oluşur?
- Doğuştan gelen genetik hastalıklar,
- Çocukken geçirilen kalça eklemi hastalıkları,
- Perthes hastalığı,
- Osteonekroz hastalığı,
- Romatizmal hastalıklar,
- Tedavi edilmemiş kalça çıkığı sebeplerinden dolayı kalça eklemi sorunları oluşabilir.
- Yaşlılığa bağlı,
-
Osteoporoza bağlı kalça kırığından kaynaklanan kalça eklemi bozulabilir,
-
Kemik tümörleri veya kanser nedeniyle zayıflamış kemik yapısının neden olduğu patolojik kırıklar kalça sorunlarına yol açabilir.
Kalça Protezi Kimlere Yapılır?
Kalça Protezi Ameliyatı Öncesi
Operasyon hakkında sormak istediklerinizi sormaktan çekinmeyin. Doktorunuz ameliyata hazırlık çerçevesinde egzersiz programı tavsiye edebilir. Doktorunuzla egzersiz programı hakkında konuşun. Genel anestezi ya da vücudun yarı alt kısmını uyuşturan spinal blok uygulanır. Kalça protez ameliyatında enfeksiyon yahut kan pıhtılaşması benzer biçimde olası komplikasyon riski olduğundan cerrahınız ameliyat öncesi antibiyotik ya da kan inceltici gibi prevantif ilaçlar verebilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Riskleri
Bu süreçte anestezinin tesiri geçerken hasta dinlenme odasına alınır. Hemşire veya anestezi görevlileri hastanın kan basıncını, nabız durumunu, ağrı şiddetini ve ilaca ihtiyaç duyma durumunu gözetim altında tutar.
- Kan Pıhtılaşması
- Enfeksiyon
- Çatlak
- Çıkık
- Gevşeme
- Protezin Kırılması
- Bacak Uzunluğunda Değişim
- Eklem Sertleşmesi
- Zamanla Aşınma ve Yırtılma
Kalça Protezi Ameliyatı Güvenli Mi?
Kalça protezi ameliyatı, günümüzde oldukça yüksek bir başarı oranına sahip olan kalça eklemindeki kireçlenmeyi tedavi etmek için yapılan cerrahi bir işlemdir. Kalça protezi ameliyatı, hastanın ağrısı ve ağrısı artan kalça hasarının ilerlemesi durumunda yapılır. Kalça protezi ameliyatının süresi, uzmanın deneyimine ve kalça kemiğindeki hasara bağlıdır. Operasyon süresi genellikle 45 dakika ve 1 saattir. Tıptaki gelişmeler sayesinde günümüz teknolojisi ile üretilen protezler, günümüz teknolojisine göre ameliyat edildiğinde sağlıklı bir ömre sahip olmaktadır. Protez cerrahisindeki gelişmeler, güvenli bir ortamda daha sık ameliyatlara izin vermektedir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kalça protezini yapan cerrahın tercihine göre kalça ekleminin önünden, yanından veya arkasından kalça eklemine ulaşılana kadar yaklaşık 12-15 cm’ lik bir kesi yapılır. Gerekli teknikler uygulanarak hasarlı eklemler, hastanın yaşı ve kemik durumuna göre önceden belirlenmiş uygun büyüklükteki protezlerle güncellenir. Bu işlemin süresi; hastanın kalçasının durumuna ve cerrahın tecrübesine göre büyük ölçüde değişiklik gösterecektir. İşlemin süresi 45 dakika ile birkaç saat arasında değişiklik gösterebilir. Ortalama hastanede kalış süresi 4-5 günden fazla değildir. Ameliyatın ikinci günü hasta koltuk değneği veya yürüteç desteği ile ayağa kalkar. Desteksiz yürüme ortalama 3-4 hafta arasında ortaya çıkar. Bazı hastalarda bu süre 3 aya kadar uzayabilmektedir. Hastanın bazı aktiviteleri 6-8 hafta arasında sınırlandırılmalıdır. Örneğin; çok alçak oturmamalı, bağdaş kurarak oturmamalıdır.
Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Hastanın idrar yolu veya boğaz enfeksiyonu gibi aktif bir enfeksiyonu yoksa ameliyat hazırlığına başlamak için kan örneği alınır. Ardından bir anestezi uzmanına danışın. Ameliyat engelsiz bir şekilde gerçekleştiyse hasta ameliyattan bir gün önce hastaneye yatırıldı. Diyabet ve tansiyon bozuklukları kalça protezi ameliyatına engel değildir. Ancak bu hastalar yakın takip edilmelidir. Ayrıca enfeksiyon riskini arttırdığı için sigara içilmesi önerilmez.
Kalça Protezi Ameliyatı Ne Zaman Gereklidir?
Total Kalça Protezi Ardından Enfeksiyon Riskinden Korunmak İçin Yapılacaklar
Kalça Protezi Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Nasıl Yatılır?
Hastalar kalça protezi ameliyatı sonrası yatarken bacak bacak üstüne atmamalı, ameliyat bacağını vücuda doğru 90 dereceden fazla çekmemeli ve ameliyat bacağını tam vücut ağırlığı ile döndürmemelidir.
Kalça Protezi Ameliyatı Riskli Midir?
Çoğu ameliyat gibi kalça protezi ameliyatı da bazı riskler taşır. Ameliyatın riskleri arasında; protezin gevşemesi, çıkığı ve bacak uzunluğunda hafif farklılıklar ortaya çıkabilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?
Kalça protezi ameliyatı hemen hemen her yaştaki hastaya yapılır. Hastanın ameliyata engel bir enfeksiyon veya sağlık sorunu yoksa kalça protezi ameliyatı yapılır.
Kalça Protezi Ameliyatı Olanlar Hangi Sporları Yapabilir?
Protez ameliyatı sonrası uygulanan spor aktiviteleri hastanın yaşına göre değişiklik göstermektedir. Genç kalça protezi ameliyatı hastaları tenis ve kayak gibi sporların yapılması uygundur.
Kalça Protezi Neden Ağrı Yapar?
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastaların ağrı hissetmesinin ve ağrının geçmemesinin farklı nedenleri vardır. Gevşek protezler de hasta için ağrılı olabilir. Bu durumda kalçaya gevşek protez yerine başka bir protez yerleştirilmelidir.
Kalça Protezi Gevşerse Ne Olur?
Kalça protezi ameliyatı sonra protez gevşerse veya yerinden çıkarsa hasta şiddetli ağrılar hisseder. Bu durumda hastanın fizyolojisinde bir bozulma meydana gelir. Bunlardan ilki hastanın bacaklarında 3-8 cm aralığında görülen kısalıktır.
Kalça Protezin Ömrü Ne Kadardır?
Kalça protezleri uzman cerrahlar, kaliteli merkezler ve kaliteli malzemeler kullanılarak yapıldığında ömür boyu sürmesi amaçlanır. Birçok faktöre bağlı olmakla birlikte, kaliteden ödün verilmediği takdirde protezlerin en az 15 yıl dayanması beklenmektedir. Süresi 30 yıl ve üzeri olan hastalar da vardır. Düzenli uzun süreli takibi olan hastalarda; protez ömrünün sonuna ulaştığında, protezlerin tamamı değil sadece ara parçaları değiştirilebilir.
Kalça Protezinin Çıktığını Nasıl Anlarız?
Kalça protezlerinin yerinden çıkması olası bir durumdur. Çıkık protez belirtileri arasında; kalça bölgesinde ağrı ve şişlik olabilir. Ayrıca kalça ekleminden gelen ses kalça protezi belirtilerinden biridir.