Kalça Protezi Kaç Yıl Dayanır?
By: Dr. Ayşe ÖVÜL ERDOĞAN
Kategoriler:
Kalça Protezi Kaç Yıl Dayanır?
Gelişimsel etkenler ve yılların ilerlemesine bağlı olarak kalça eklemi problemleri ortaya çıkabilir. Cerrahi müdahale yöntemlerinden biri olan kalça protezi kaç yıl dayanır ve etki süresiyle ilgili konular merak edilmektedir. Bu konu genellikle kişinin hayat koşulları ve ameliyatı yürüten uzman doktora göre değişiklik gösterir. Radyoloji bulguları ile elde edilen sonuçlarla kalça ekleminin aldığı hasar teşhis edilir.
Kalça protezi genellikle ciddi boyutlarda kireçlenme veya kırık gibi durumlarda başvurulan bir operasyondur. Özellikle belirli yaş ve üzerindeki bireylerin tedavisinde etkili olduğu kaydedilir. Eklem içerisine yapılan enjeksiyon, ilaç ve fizik tedavi gibi yöntemlerle sonuç alınamayan durumlarda ameliyat seçeneğinin değerlendirilmesi gerekir.
Yazı İçeriği
Kalça Protezi Ameliyatı Nedir?
Kalça kırılmaları, kireçlenme ve avaskuler nekroz adı verilen sinir sistemi bozuklukları başta olmak üzere ortopedik sağlığı riske atan durumlarda protez cerrahisine başvurulur. Kalça eklemi diğer eklemlerden farklı olarak kaynama niteliği taşımaz. Kırılan eklem yapısına cerrahi yöntemlerle müdahale edilmelidir. Protezin yerleştirilmesinin ardından kalça eklemi işlevleri sürdürülebilir.
Belirli bir yaşı üzerindeki bireylerde kireçlenme sorunu ile karşı karşıya kalınır. Günlük aktivitelerde yürüme, merdiven kullanma esnasında zorlanmalar yaşanabilir. Ek olarak hareketlerde zorlanma ve bacak boyunda eşitsizlik görülen kişilere kalça protezi operasyonu uygulanır. Röntgen ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile eklemde bulunan hasar detaylı olarak incelenir. Uzman hekimin değerlendirmesi ile beraber ameliyat kararı alınmaktadır.
Kalça Protezi Kaç Yıl Dayanır?
Ameliyat tekniği olarak 1980’li yıllardan beri uygulanır. Kalça eklemi hasarlarında yüksek başarı oranı sağlamasıyla bilinir. Başarılı bir operasyon sürecinin ardından kalça protezi kaç yıl dayanır gibi sorular hastaların aklına gelmektedir. Bu anlamda ameliyat sonrası dönem de tedavi açısından kritiktir. Uzman hekim tarafından kontrol amaçlı muayeneler önem taşımaktadır.
Protez içerisinde kullanılan malzemenin türü yıllar içerisinde değişiklik göstermiştir. Son dönemde metal ve plastik materyallerinden oluşan protez kullanılır. Hastanın güncel sağlık durumuyla ilgili veriler ışığında değerlendirme sürecinden geçilir. Tüm bunlara bağlı olarak protez çeşitleri mevcuttur.
Kalça Protezi Sonrası
Protez cerrahisi ertesi, bireylerin vücudun genel sağlığını tehdit eden birtakım unsurlar olabilir. Enfeksiyon ve topallama bunlardan bazılarıdır. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı çerçevesinde protezin bütünlüğü açısından bazı önlemler bulunur. Hastalar tarafından uyulmadığı takdirde protezin yerinden çıkması durumu yaşanabilir.
Kalça protezinin dayanıklılığı için femur kemiği ve kasların arasındaki dengeye özen gösterilmelidir. Operasyon sonrasındaki ilk aylarda hassasiyet düzeyi yüksektir. Bu nedenle kişilerin günlük eylemleri sırasında ani hareketlerden kaçınmaları gerekir. Bulguların fark edilmesinin ardından erken dönemde müdahale edilmelidir. Eklem sağlığı ve işleyişi bakımından oldukça önemli noktalardır.
Kalça Protezinin Ömrü
Cerrahi anlamda yaşanan gelişmeler doğrultusunda kalça protezinin ömrü uzadığı bilinir. Protezin dayanıklılığı, kişinin yaşı, kilosu ve mevcut hastalıklarına göre farklılaşır. Hastanın kemik yapısı da protezin kalça eklemiyle uyum sağlaması noktasında etkilidir. Ek olarak operasyonu gerçekleştiren doktorun alandaki tecrübesi de göz önünde bulundurulur.
Kalça protezinin ortalama 20 sene ve üzerine ulaştığı kaydedilir. Yıllar içerisinde eklem aşınmasına yapılan müdahalelerin de olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Protez cerrahisi ve iyileşme süreciyle ilgili sorularınız için bizlerle iletişim kurabilirsiniz.