Kemik Erimesi Önlemleri

Kemik Erimesi Önlemleri

Kemiklerin mineral yoğunluğunun azalması ve yapısal olarak zayıflamasıdır. Bu durum, vücudun kemiklerdeki mineral ve kalsiyum depolarını kullanarak kemikleri yenileme yeteneğinin azalması veya kaybı nedeniyle meydana gelir. Kemiklerin kolayca kırılmasına, yürüme zorluğuna ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden, bu sorunu yaşamamak için bazı kemik erimesi önlemleri uygulanmalıdır.

Kemik Erimesi Önlemleri Nelerdir?

Düzenli egzersiz: Doktorunuzun gözetiminde yapılan spor aktiviteleri kemikleri güçlendirir ve kemik kaybını önler. Özellikle ağırlık kaldırma egzersizleri, kemiklerin mineral yoğunluğunu artırabilir.

Sağlıklı beslenme: Kalsiyum, D vitamini ve diğer besin maddeleri, kemik sağlığı için önemlidir. Süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, somon, ton balığı gibi gıdalar kemikler için faydalıdır.

Sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak: Bu tarz yanlış alışkanlıklar bu hastalığın oluşma riskini artırabilir. Bu yüzden, bu alışkanlıklardan uzak durmalıyız.

Güneş ışığından yararlanmak: D vitamini için güneş ışığına maruz kalmak önemlidir. Belirli bir süreden sonra ışığa maruz kalınmamalıdır.

Kemik yoğunluğu testleri: Genellikle kemik erimesi riskini değerlendirmek ve gerekli önlemleri almak için yapılabilir.

Kemik Erimesi Önlemleriİlaç tedavisi: Kemik erimesi önlemleri arasında ilaç tedavisi de mevcuttur. Doktorunuzla konuşarak, kemiklerinizin sağlığını korumak için uygun ilaçları alabilirsiniz.

Düzenli doktor kontrolleri: Bu hastalığın oluşma riski yüksek olan kişiler, düzenli doktor kontrolleri yaptırmalı ve gerekli önlemleri almalıdır.

Kemik Erimesine Yol Açan Faktörler

Yaşlandıkça, kemiklerin mineral yoğunluğu azalır ve kemik yenilenmesi yavaşlar. Kemik sağlığı genetik faktörlere de bağlıdır. Ailesinde kemik erimesi olan kişilerde bu rahatsızlığın oluşma riski daha yüksek olabilir.

Menopoz sonrasında kadınlarda östrojen seviyelerindeki düşüş, kemik erimesine neden olabilir. Erkeklerde de androjen seviyesindeki düşüş kemik erimesi riskini artırabilir. Kemik sağlığı için kalsiyum ve D vitamini önemlidir.

Yetersiz alımı, bu sorunun yaşanmasına neden olabilir. Sigara içmek, kemik sağlığı için zararlıdır ve bu rahatsızlığın oluşma riskini artırabilir. Aşırı alkol tüketimi bu sorunun yaşanma riskini artırabilir.

Düzenli egzersiz yapmayan kişilerde bu hastalığın oluşma riski artabilir. Uzun süreli kortikosteroid kullanımı gibi bazı ilaçlar, bu rahatsızlığın oluşmasına neden olabilir.

Bazı sağlık durumları, örneğin; tiroid hastalıkları, romatoid artrit ve bazı kanser türleri bu hastalığın oluşma riskini artırabilir.

Ancak kemik erimesi önlemleri, bu hastalığın oluşma riskini azaltabildiğinden dolayı, bu hastalığa yol açan faktörlere sahip olsanız bile hastalığa yakalanma olasılığınızı düşürebilir.