Omuz Dislokasyonu Nedir?

Omuz Dislokasyonu Nedir?

Omuz eklemi, vücudumuzun en hareketli eklemidir. Birden fazla yönde hareket eder. Anormal bir zorlanma sonucu eklemin yerinden çıkmasına “Omuz Dislokasyonu” denir.

Omuz eklemi sıklıkla öne doğru çıkar. Çıkık oluştuğunda şiddetli ağrı hissedilir ve hasta kesinlikle omuz eklemini hareket ettiremez. Humerus başı omuz bölgesinde şişlik olarak gözle görülebilir. Omuzun normal görüntüsü kaybolarak, oval hattını yitirir.

Omuz çıkığı en kısa sürede, bir hekim tarafından yerine tekrar yerleştirilmelidir.

Omuz çıkığı yerine yerleştirildikten sonra rehabilitasyon dönemi başlar. Rehabilitasyon döneminde ilk olarak bir bandaj veya atel yardımıyla omuz hareketsiz hale getirilir. Özellikle ilk çıkıktan sonra yeterli süre istirahat, tekrar çıkık olmasının engellenmesi açısından çok önemlidir. Daha sonra omuz ekleminin hareket, kuvvet ve stabilite seviyesini geri kazandırmak için aktif rehabilitasyona başlanmalıdır.
Tekrar eden omuz çıkıkları, eklemin zarar görmemesi için mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Cerrahi tedavide sıklıkla artroskopik yani kapalı teknik kullanılmaktadır.

Add Your Comment