Dizde Robotik Cerrahi

Dizde Robotik Cerrahi

Ortopedi cerrahisinde son yıllarda yaşanan gelişmeler ışığında eklem rahatsızlıklarının tedavisi daha pratik hale gelmiştir. Özellikle dizde robotik cerrahi operasyonlarının yaygınlaşmasının ardından hastaların şikayetleri oldukça az bir seviyede izlendiği gözlemlenir. Ameliyat süreci boyunca robotik destekli cerrahi ekipmanlarla işlemler gerçekleştirilir.

Hasarlı diz ekleminden ayrılan sağlıklı yapı üzerinde işlemler yürütülür. Protezin yerleştirilmesi esnasında hangi pozisyonda konumlandırılacağına dikkat edilir. Böylelikle kişinin tedavi öncesi dönemde yaşadığı hareket kısıtlamasının önüne geçilir. Aynı zamanda eklem fonksiyonlarının olumlu yönde iyileşmesiyle gün içerisindeki aktivitelerin kalitesinde artış gözlemlenir.

Diz eklemi işleyişlerine robotik cerrahi müdahale tekniklerinin olumlu yönde katkısı bulunur. Üç boyutlu görüntüleme yöntemleri sayesinde eklemin anatomik değerlerine ulaşılır. Hastaya en uygun diz protezi tasarımı gerçekleştirilir. Ortopedik sağlığı tehdit eden diz eklemi sorunları ayrıntılı olarak teşhis edilir. Bu sayede kapsamlı bir tedavi planı oluşturularak kısa süre içerisinde sağlık açısından istenen hareket fonksiyonlarına sahip olunur.

Dizde Robotik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Yeni nesil teşhis yöntemleriyle beraber kapsamlı bir diz eklemi modellemesi ortaya çıkar. Hasarlı yapıların türü ve boyutu gibi bilgiler ışığında robotik diz protezi ameliyatı gerçekleştirilir. Böylelikle operasyon sonrasında olumsuz yöndeki yan etkilerin en az düzeye indirilmesi sağlanır. Aynı zamanda kişinin genel sağlık sorunları ve eklem şikayetleri de kaydedilir. Hastalarda, şiddetli ağrı, yürüme ve merdiven kullanma sırasında zorluk yaşama gibi belirtiler söz konusudur.

İşlemler boyunca eklem çevresinde bulunan sağlıklı yapıdaki bağ dokularının korunması amaçlanır. Öncelikle diz eklemindeki hasarlı bölgeler, robotik destekli cihazlarla arındırılır. Protezin yerleştirilme öncesinde bazı unsurlara dikkat edilmesi gerekir. İlk olarak eklemin kıvrılma noktalarına göre diz protezinin uyumu planlanır. Gelişmiş görüntüleme teknikleri sayesinde tedavi ertesindeki diz ekleminin durumunu öngörmek mümkündür.

Dizde Robotik Cerrahi

Robotik diz protezi operasyonu sonrasında ön çapraz bağ ve yumuşak doku dengesi gibi unsurların bütünlüğü korunur. Robotik diz cerrahi kapsamında gerçekleştirilen işlemler boyunca diz eklemi işleyişlerine dikkat edilir. Böylelikle tedavi sonrasında oluşabilecek eylem kısıtlamasının önüne geçilir. Yüksek oranda hassasiyet ve doğruluk payı ile klasik diz protezi ameliyatlarıyla büyük oranda ayrışmaktadır.

Hastalara Yönelik Avantajları Nelerdir?

Eklem rahatsızlıklarının ileri boyutlarda izlediği kişilerde cerrahi yöntemlere başvurulur. Günümüzde gelişen cerrahi yöntemlerin doğrultusunda tedavi aşamalarında robotik cihazlara yer verilir.  Milimetrik hesaplamalarla  protezin nasıl konumlandırılacağına karar verilir. Operasyon süreci sonrasında diz ekleminin uzun süreler boyunca dayanıklılığını olumlu yönde etkilemektedir. Hasta memnuniyeti ve kişinin sosyal ilişkilerine açısından katkı sağladığı gözlemlenir.

Yeni nesil operasyon yöntemleri sayesinde yumuşak doku travması en az düzeyde kalması sağlanır. Sağlıklı eklem yapısı korunması amaçlanır. Diz ekleminin temelini oluşturan bağ ve yapıların zarar görmemesi de oldukça önemlidir. Robotik cerrahinin sağladığı avantajlarla beraber insan kaynaklı oluşan hata payı olasılığı son derece düşüktür. Geleneksel yöntemle gerçekleştirilen diz protezi ameliyatına göre hastanın diz eklemine uyum sağlama süreci daha hızlı ilerler.

Son olarak robotik cerrahi teknikleri, iyileşme dönemi açısından da hastalara avantaj sağlamaktadır. Benzer yöntemlerle kıyaslandığı zaman daha hızlı sürede günlük eylemler gerçekleştirilir. Yürüme, merdiven çıkma ve rampa tırmanma gibi  eylemlerin rahatlıkla yürütüldüğü kaydedilmiştir. Etkili bir fizik tedavi sürecinin de etkisiyle yüksek oranda iyileşme görülür.

Operasyon Sonrası Dönem 

Kireçlenme, travmatik ve yaşa bağlı etkenler sonucunda diz protezi ameliyatı uygulanır. Son dönemde robotik sistemlerde yaşanan gelişmelerle beraber etkili bir iyileşme sağlanır. Özellikle operasyon sonrası dönem boyunca hastalara sağladığı faydalar öne çıkmaktadır. Hastane ortamında bulunma süresinin kısalması bunlardan biridir. Ortopedi ve travmatoloji alanında uzman hekimin değerlendirmesi bu anlamda etkilidir. Tedavi sonrasındaki dönemde kişiler, günlük yaşantılarına geri döndükleri gözlemlenir.

Robotik Cerrahi

Ameliyat öncesinde bilgisayar ortamına girilen veriler, tedavi sürecinin pek çok noktasına fayda sağlamaktadır. Bunlardan biri ise kanama ve enfeksiyon oluşma ihtimalinin klasik tekniklere göre daha düşük olmasıdır. Benzer sebeplerden dolayı hareket kabiliyeti de kısa süre içerisinde geri kazanılır. Aynı zamanda diz eklemi sorunlarının erken dönemde teşhis edilip tedaviye başlanması iyileşme açısından oldukça önemlidir.

Ek olarak hastalara istenilen iyileşmenin sağlanması için bazı etkenler söz konusudur. Robotik ortopedi alanında yetkinliğe sahip uzman hekimler tarafından tedavi süreci yürütülmesi gerekir. Operasyon öncesindeki planlama süreci de aşama aşama planlanmalıdır. Ortopedi ve travmatoloji alanında deneyimli uzman doktorlar, steril koşulların sağlandığı ameliyat ortamında işlemleri gerçekleştirmelidir.

Cerrahi süreçlere hakim ve deneyimli hekimlerin tedaviyi yürütmesi, iyileşme açısından oldukça etkilidir. Eklem problemleri ve dizde robotik cerrahi süreçleri ile ilgili sorularınız için bizlerle iletişim kurabilirsiniz.

Add Your Comment