Kemik Erimesi Nedenleri

By: Dr. Ayşe ÖVÜL ERDOĞAN
Kategoriler:
Kemik Erimesi Nedenleri
Osteoporoz, ilerleyen yaşa bağlı olarak kemik yapısında oluşan deformasyon ve kayıplar nedeniyle ortaya çıkıyor. Özellikle kadınlarda menopoz döneminden sonra ortaya çıkan kemik erimesi nedenleri arasında, yetersiz beslenme ve egzersiz yer alıyor. Osteoporoz olarak da bilinen sağlık sorunu kapsamında kişinin ortopedik sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Ergenlik dönemi sonrasında kemik gelişimi yerini yıkımına bırakır. 30 ve sonrasındaki yıllarda kalsiyum ve vitamin eksiklikleri de etkili olmaktadır. Yıllar içerisinde kemik ve eklem yapılarında form bozuklukları görülür. Vücuttaki doku ve mineral kaybına bağlı olarak osteoporoz belirtileri ortaya çıkmaktadır. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı çerçevesinde bireylerde kemik erimesinin ortaya çıkış sebebi araştırılır. Bu doğrultuda hastaya özel tedavi planı oluşturulur.
Yazı İçeriği
Kemik Erimesi Nedenleri Nedir?
İleri yaşla birlikte kemik yapımı yavaşlar ve kemik yıkımı artar. Bu durum, özellikle 50 yaş üstü bireylerde kemik yoğunluğunun azalmasına neden olur. Kadınlarda menopoz sonrası bu süreç daha da hızlanır. Kadınlarda östrojen, erkeklerde testosteron hormonu kemik sağlığını korur. Menopozla birlikte östrojen seviyesi düştüğünde kemikler hızla zayıflamaya başlar. Aynı şekilde erkeklerde düşük testosteron seviyesi de osteoporoz riskini artırır.
Kalsiyum, kemiklerin yapı taşıdır. D vitamini ise kalsiyumun emilimini sağlar. Bu iki maddenin yetersizliği kemiklerin güçsüzleşmesine ve zamanla erimesine yol açar. Hareketsiz bir yaşam tarzı kemiklerin zayıflamasına neden olur. Düzenli egzersiz kemik dokusunu güçlendirirken, uzun süreli hareketsizlik kemik kaybını hızlandırır. Sigara, kemiklerin kanlanmasını azaltarak kemik hücrelerinin beslenmesini bozar. Aşırı alkol tüketimi ise kalsiyum emilimini engeller.
Her iki alışkanlık da kemik sağlığını olumsuz etkiler. Ailede osteoporoz öyküsü olan kişilerde kemik erimesi riski daha yüksektir. Genetik yatkınlık, kemik yoğunluğunu etkileyen önemli bir faktördür. Tiroid hastalıkları, romatizmal hastalıklar, bazı kanser türleri ve uzun süreli kortizon kullanımı kemik kaybına yol açabilir. Özellikle kortikosteroid ilaçlar kemik yıkımını artırır. Yetersiz protein tüketimi kemik yapımını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca aşırı tuz, kafein ve asitli içecek tüketimi vücuttan kalsiyum atımını artırarak kemikleri zayıflatır. Çok düşük vücut ağırlığı kemik yoğunluğunun azalmasına neden olur. Özellikle genç yaşlarda hızlı kilo kaybı yaşayan bireylerde kemik gelişimi olumsuz etkilenebilir. 45 yaşından önce menopoza giren kadınlarda kemik erimesi riski yüksektir. Çünkü östrojen kaybı daha erken yaşta başlayarak kemik yoğunluğunu hızlıca azaltır.
Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın oluşmasında beslenme alışkanlıkları, genetik faktörler ve diğer etkenler etkili olmaktadır. Çocukluk döneminde gelişim süreci uzman hekim kontrolünde takip edilmelidir. Ortopedik sağlık ve eklemlerin işleyişine yönelik hareket edilir. Böylelikle ilerleyen dönemlerde oluşabilecek rahatsızlıklarının önüne geçilir. Kemik erimesi belirtileri, erken dönemde fark edilmeyebilir. Uzman hekim tarafından belirli aralıklarla muayene edilmediği takdirde ciddi boyutlara ulaşır. Kemik erimesinin durdurulamaması, ilerleyen yaşlarda hastalarda eklem ağrıları, yürüyememe gibi sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla hastalar tarafından kemik erimesi nedenleri ve nasıl teşhis edileceğinin anlaşılması gerekir.
Kemik Erimesi Tedavi Yöntemleri
Bireylerin kemik erimesine yönelik koruma teknikleri bulunur. Hastalığın önüne geçmek için düzenli ve yeterli beslenme, doğru egzersizleri uygulamak ve risk altındaki kişiler için rutin doktor kontrollerini aksatmamak önemlidir. Fiziki muayene, tahlil ve görüntüleme tetkiklerinin sonuçlarına bağlı olarak kapsamlı inceleme yapılır.
Osteoporoz, diğer adıyla kemik erimesine yönelik teşhisin ardından tedaviye başlanır. Tetkiklerin sonucunda eğer hastada kırık teşhis edilmediyse medikal tedavi yöntemleri uygulanır. Kemik erimesi nedenleri ve tedavi süreciyle ilgili iletişim kanalları aracılığıyla ekibimize ulaşabilirsiniz.