Robotik Cerrahi ile Diz Ameliyatı

Robotik Cerrahi ile Diz Ameliyatı

Protez cerrahisi uzmanlığı çerçevesinde robotik sistemler, son yıllarda operasyon süreçlerinde sıklıkla yer verilir. Robotik cerrahi ile diz ameliyatı, ortopedik sağlık problemleri yaşayan kişilerde yüksek oranda sonuç vermektedir.

Kişinin anatomik yapısı ve diz eklemi problemleri göz önünde bulundurulur. Ortopedi ve travmatoloji alanında uzman ve robotik sistemler konusunda yetkinliğe sahip hekimler tarafından işlemler gerçekleştirilir.

Ameliyat öncesindeki hazırlık dönemi son derece kritiktir. Eklem üzerindeki tahribatın boyutu teşhis edilir. Aynı zamanda robotik diz cerrahisi öncesinde kişinin hali hazırda tedavisi devam eden hastalıklarının bilgisi alınır.

Kalp damar sağlığı ve solunum sistemlerinde görülen rahatsızlıklar örnek olarak verilebilir. Beraberinde diyabet, ileri yaşa bağlı oluşan sağlık sorunları örnek olarak gösterilebilir. Böylelikle operasyon sırasında ortaya çıkabilecek risk faktörlerinin etkisi azaltılır.

Yeni nesil görüntüleme teknikleri, robotik sistemlerin hekimlere sağladığı imkanlardan biridir. Üç boyutlu modellemeler sayesinde diz eklemi ayrıntılı bir şekilde incelenebilir. Ortopedi uzmanlığı çerçevesinde ve yüksek oranda doğruluk payı ile kişilerin eklem yapılarında iyileşme görülür.

Robotik Diz Cerrahisi Kimlere Uygulanır?

Genç yaşta diz eklemi problemi olan bireylerde cerrahi müdahale teknikleri tercih edilmemektedir. Ortopedik sağlık açısından hayati bir durum yoksa medikal tedavi yöntemleri uygulanır. Genellikle 50-60 yaş aralığı ve üzerindeki hastalara diz protezi operasyonu gerçekleştirilir.

Eklem bağlarının esnekliği, kişinin ortopedik sağlığı açısından belirleyicidir. Aynı zamanda robotik sistemlerle uygulanan cerrahi müdahale aşamaları belirlenmesinde de etkilidir. Şiddetli ağrı ve diz eklemi fonksiyonu kaybı yaşayan bireylere robotik diz protezi ameliyatı uygulanır. Hasar gören eklem yüzeyleri, hastaya özel olarak tasarlanan protez ile kaplanır.

Operasyonun uygulanacağı hastalar, uzman hekimin değerlendirmesine göre kararlaştırılır. Bu kişilerde yürüyüş, merdiven ve araba kullanma gibi gün içerisinde sıklıkla gerçekleştirilen aktivitelerde zorlanmalar olabilir. Romatizma sonucunda diz eklemi üzerinde hasar oluşabilir. Kişinin anatomik yapısı ve şikayetleri göz önünde bulundurularak diz protezi tasarlanır.

Cerrahi Süreç Nasıl İlerler? 

Robotik cerrahi ile diz ameliyatı, bilgisayarlı tomografi cihazı ve yeni nesil cerrahi tekniklerle protez yapısı planlanır. Hastanın gereksinimlerine göre diz protezi oluşturulur. Hasarlı kısımlarının temizlenmesinin ardından protezin yerleştirilme aşamasına geçilir. Geleneksel yöntemlerde yürütülen operasyonların aksine hata payı oldukça düşüktür. Bilgisayar ortamına girilen veriler ışığında alanında uzman hekim kontrolünde süreç ilerler.

Robotik Cerrahi ile Diz AmeliyatıÜç boyutlu görüntüleme teknikleriyle eklem sağlığı açısından uygun görülen açılarla protez yerleştirilir. Robotik diz protezi uygulaması sürecinde yalnızca kireçlenme ve tahribat görülen dokuya müdahale edilir. Bu sayede diz yapısının bütünlüğü sağlanarak eklem fonksiyonları rahatlıkla kullanıldığı gözlemlenir.

Tedavi sonrası takip eden dönemde, diz eklemi fonksiyonlarının sorunsuz bir şekilde sürdürülmesi hedeflenir. Klasik protez cerrahisinde kullanılan görüntüleme yöntemlerinin aksine etkili bir iyileşme döneminden bahsedilebilir. Diz eklemi çevresinde bulunan sağlıklı kemik ve dokuların yapısı korunur. Robotik sistemler sayesinde travma oluşumunun önüne geçilir.

Robotik Cerrahi ile Diz Ameliyatı ve Avantajları 

Diz ekleminin yerinden çıkması ve gevşemesi, robotik diz cerrahisi ile daha az oranda görülür. Cerrahi müdahale yöntemleri açısından robotik teknikler hem hasta hem de cerrah açısından fayda sağlamaktadır.

Yüksek oranda çözünürlüğe sahip görüntüler, kişiye özel olarak oluşturulur. Böylelikle işlemler, aşama aşama hassas bir şekilde yürütülmektedir. Eklemin doğal yapısında bulunan bağ ve dokular yüksek oranda korunur. Sağlıklı dokunun korunması, iyileşme süreci açısından olumlu yönde katkı sağlar.

Operasyon sonrası ağrı ve benzeri komplikasyonların etkileriyle baş etme noktasında da avantaj sağlar. Aynı zamanda diz protezi, kişinin kendi diz eklemiyle büyük ölçüde uyum sağlayacaktır. Diz protezinin kalıcılığı yönünden katkıları bulunur.

Operasyon Ertesi Neler Yapılmalı? 

Hastaların iyileşme döneminde eklem bütünlüğü açısından aktif olmaları önerilir. Fizik tedavi uzmanlığıyla işbirliği halinde kişinin sağlık durumuna göre değişiklik gösteren egzersiz planı oluşturulur. Uzman hekim tarafından oluşturulan programın takip edilerek düzenli olarak uygulanması gerekir.

Bireylerin ilk dönemde destek alarak hareket etmesi beklenir. Yürüteç, baston ve benzeri ekipmanlar bu anlamda yardımcı olacaktır. İşlemlerin gerçekleştirildiği kemik kesileri, diğer cerrahi tekniklere göre daha küçük boyutlardadır. Dolayısıyla tedavi sonrası dönemde ameliyat bölgesi daha hızlı iyileşme yaşandığı gözlemlenir.

Son dönemde klasik diz protezi ameliyatının yanı sıra robotik sistemlerden de yararlanılır. Hastalar açısından yüksek oranda iyileşme elde edilmesi ile öne çıkmaktadır. Robotik cerrahi ile diz ameliyatı ve cerrahi süreçlerle ilgili sorularınız için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Add Your Comment