Robotik Diz Ameliyatı
Robotik Diz Ameliyatı
Kıkırdak dokusunun çeşitli faktörler sonucunda tahribata uğrayabilmektedir. Hastalar tarafından kireçlenme olarak ifade edilir. Robotik diz ameliyatı gibi gelişmiş cerrahi teknikler sayesinde etkili bir iyileşme sürecinden bahsedilebilir. Fizyoterapi uygulamaları, ilaç tedavisi ve eklem içi enjeksiyon yöntemi gibi medikal tedaviler bazı durumlarda sonuç vermemektedir. Ortopedik sağlığı ileri boyutlarda tehdit eden diz eklemi rahatsızlıklarının tedavisinde cerrahi yöntemlere yer verilir.
Diz eklemi rahatsızlıkları, genetik ve çevresel unsurların etkisiyle ortaya çıkabilir. Özellikle kişilerin yıllar içerisinde eklem şikayetlerinin arttığı gözlemlenmiştir. Hareket kısıtlaması, şiddetli ağrı en bilinen belirtiler arasındadır. Merdiven kullanma ve yürüyüş gibi temel aktiviteler sırasında zorluk yaşanabilir. Saydığımız belirtilerin kronikleşmesi veya sürekli olarak devam etmesi ameliyat seçeneğinin değerlendirmesine sebep olur.
Yazı İçeriği
Robotik Diz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Son dönemde klasik cerrahi tekniklerin haricinde yeni nesil yöntemler ön plana çıkmaktadır. Robotik diz protezi operasyonu adı verilen cerrahi süreç, bilgisayar ortamında planlanır. Kişinin ortopedik sağlığını riske sokan eklem hasarı üç boyutlu görüntüleme teknikleriyle analiz edilir. Hastanın anatomik özellikleri baz alınarak işlemler planlanır. Bu sayede cerrahi işlemler sonucunda oldukça düşük oranda hata payı gerçekleşir.
Hem hasta hem de uzman hekim için robotik diz cerrahisi kapsamında yürütülen ameliyatların çeşitli olumlu yönleri bulunur. Diz ekleminin aldığı hasarın boyutuna göre protez, özel olarak tasarlanır. Ameliyat öncesinde sanal ortam üzerinde kemik kesileri belirlenerek yüksek oranda doğruluk hedeflenir. Tam ve kısmi diz protezi olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur.
Operasyon öncesinde alınan önlemler neticesinde ameliyat izi ya da şiddetli ağrı oluşumu en az düzeye indirilir. Böylelikle hastalar kısa süre içerisinde günlük yaşamlarına dönebilmektedir. Klasik yöntemle gerçekleştirilen diz protezi operasyonları ile kıyaslandığı zaman belirli avantajları bulunur. Eklemler üzerinde enfeksiyon oluşumu ihtimali oldukça düşüktür.
Kimlere Uygulanır?
Diz kireçlenmesi, çoğunlukla 50-60 yaş ve sonrası dönemde karşılaşılır. Ortopedik sağlığı büyük oranda zarara uğratır. Aynı zamanda bireylerin günlük işleyişlerinin de kesintiye uğramasına yol açmaktadır. Neden oluştuğu kesin olarak tespit edilemediği gibi birtakım etkenlerin tetiklediği tahmin edilir. Hastaların ortopedik açıdan mevcut sorunlarına yönelik olarak cerrahi süreç planlanır.
Kilo alımına bağlı olarak belirli bir süre sonra eklem yapılarının zarar gördüğü gözlemlenir. İleri derecelerde yaşanan obezite gibi durumların kemik sağlığını olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. İkinci olarak kırılma ve travmaya uğramaya bağlı olarak birtakım diz eklemi rahatsızlıkları yaşanır. Genetik etkenler nedeniyle ortaya çıkan diz eklemi sorunlarının cerrahi olmayan tekniklerle tedavi edilemeyebilir. Bu anlamda robotik sistemlerle uygulanan diz protezi ameliyatları hastalarda yüksek oranda iyileşme sağlar.
Robotik Cerrahi ve Avantajları
Robotik sistemlerin sağladığı imkanlar dahilinde detaylı olarak hastanın diz eklemi görüntülenebilir. Eklem çevresinde bulunan yumuşak doku, cerrahi işlemler nedeniyle zarar görmemektedir. Dolayısıyla robotik diz ameliyatı sonrasındaki iyileşme dönemi de daha kısa ve ağrısız bir şekilde ilerlemesi beklenir.
Diz ekleminin temelini oluşturan bağ ve dokular, robotik sistemlerin sağladığı avantajlar ile yüksek oranda korunmaktadır. Geleneksel yöntemlerle yapılan işlemlerin aksine protez, kısa süre içerisinde diz eklemi ile uyum sağladığı gözlemlenir. Bu yüzden iyileşme döneminde uygulanan fizik tedavi egzersizlerinin de katkısıyla erken dönemde iyileşme görülür.
Üç boyutlu modelleme sistemlerinin sağladığı gelişmiş görüntüler tedavi açısından oldukça önemlidir. Diz ekleminde yer alan ve ortopedik sağlığı tehdit eden bütün sorunlar detaylı olarak teşhis edilebilir.
İyileşme Süreci
Ortopedi ve travmatoloji alanında uzman hekimler tarafından tedavi süreci yürütülmelidir. Hijyenik açıdan gerekli koşullara uygun cerrahi ortamda işlemler gerçekleştirilir. Etkili ve uzun ömürlü diz protezi için oldukça önem taşıyan etkenlerdir. Özellikle uzman doktorların robotik cerrahi alanında yetkinliğe sahip olması gerekir. Böylelikle hasta açısından diz fonksiyonlarını kısa süre içerisinde sağlıklı bir şekilde kullanabilecektir.
Ameliyat sonrasında fizik tedavi uzmanı tarafından planlanan tekniklere yer verilir. Robotik sistemlerin sayesinde oldukça düşük seviyede ağrı yaşanmaktadır. Beraberinde de uzman hekim tarafından gerekli egzersizlerin de desteği oldukça önemlidir. Bu sayede hastaların, klasik cerrahi yöntemlere kıyasla daha erken dönemde bağımsız bir şekilde günlük aktivitelerine dönmesi beklenir.
Robotik diz ameliyatı ve genel tedavi süreci ile ilgili sorularınız için bizlerle iletişim kurabilirsiniz.
You’ve answered all the questions I had; I feel much more informed now.