Robotik Kalça Ameliyatı
Robotik Kalça Ameliyatı
Kalça eklemi, gün içerisinde aktif olarak kullanılan bir yapıdır. Vücudun oturma ve kalkma gibi hayati fonksiyonlarını gerçekleştirmektedir. Robotik kalça ameliyatı, yeni nesil teknolojik gelişmeler sayesinde hastalara avantaj sağlar. Özellikle ortopedik sağlık sorunları yaşayan ve robotik cerrahinin avantajlarından faydalanmak isteyen hastalara yönelik uygulanır.
Kireçlenme, travma ve darbe alımı sonucunda kalça protezi operasyonu gerçekleştirilir. Sağlıklı yapısı bozulan kemik ve yumuşak doku yapılarının iyileştirilmesini kapsar. Kişinin bacak boyundaki eşitsizlikleri, kalça çıkığı ve gelişimsel sorunlara yönelik tedavi planı oluşturulur.
Röntgen gibi radyolojik yöntemlere ihtiyaç duyulmaz. Bilgisayar ortamında gelişmiş tekniklerle beraber operasyon sonrasındaki kalça ekleminin sağlıklı formdaki hali gözlemlenebilir.
Hastalar, ameliyatın kim tarafından gerçekleştirildiği merak edilir. Bütün cerrahi süreçler, hekim gözetiminde yürütülür. Robotik sistemler, kişinin kalça eklemi için doğru pozisyona karar verme noktasında görev alır. Böylelikle ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından gerekli müdahaleler yapılmaktadır.
Yazı İçeriği
Robotik Kalça Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Robotik teknolojiye uyumlu geliştirilen ekipmanlarla yüksek oranda sonuca ulaşılır. Klasik yöntemlere kıyasla robotik kalça cerrahisi, üç boyutlu görüntüleme teknikleri sayesinde detaylı olarak müdahale imkanı sağlar. Ameliyat öncesinde uzman hekim tarafından hastanın şikayetleri de dikkate alınır.
Uygulama genel anestezi altında sürdürülür. Kan değerleri, güncel rahatsızlıklar ve iltihaplanmaya yönelik genel tarama yapılır. Başarılı bir robotik kalça protezi ameliyatı için kapsamlı bir hazırlık ve planlama aşamaları oldukça etkilidir. Eklem yapısı ve yumuşak dokuların protezi kabul etmesi oldukça yüksek bir olasılıktır.
İki boyutlu görüntüler elde edilen tetkiklere kıyasla daha detaylı olarak kalça eklemi sorunları anlaşılmasını sağlar. Bu sayede pelvis adı verilen kalça ekleminden ayak yapısına kadar mevcut fizyolojik bozuklukların teşhisi yapılır.
Hastanın ortopedik sağlığı açısından uygun kalça protezi belirlenir. Modelleme aşamasında bilgisayar ortamından faydalanılır. Milimetrik hesaplamalarla yürütülen işlemler sonucunda kalça eklemi işlevsel olarak iyileşme sağlanır. Cerrahi anlamda kalça eklemindeki bozuklukların düzeltilmesi yönünde adımlar atılır.
Kimlere Uygulanır?
Gelişimsel sorunlar, kalça çıkığı ve travma sonucunda yetişkinlik çağının ilk yıllarında uygulanabilir. Ek olarak bacak boyu eşitsizlikleri ve kronik duruş bozukluklarında da kalça protezi operasyonuna başvurulur. Ancak robotik kalça protezi ameliyatı, fizik tedavi egzersizleri ve ilaç tedavisinin fayda sağlamadığı durumlarda tercih edilir. Ameliyat kararı hastanın şikayetleri ve uzman doktorun görüşü beraberinde ulaşılır.
Kıkırdak dokusu kaybına bağlı ortopedik sağlığı tehdit eden sorunlar teşhis edilebilir. Bununla birlikte eklemlerin sürtünmesi sonucunda ameliyat seçeneği gözden geçirilir. Eklemlerin aktivitelerini engelleyecek ağrı ve benzeri belirtiler gözlemlenebilir. Yaşlılığa bağlı gelişen romatizma ve iltihap oluşumunun tedavisinde kullanılır.
Kalça eklemi bozuklukları olan her kişiye cerrahi müdahale uygulanamayabilir. Belirli durumlar çerçevesinde kalça protezinden uzak durulur. Özellikle ileri yaşlarda ve bazı kalıtsal hastalıkların tedavisi devam eden kişilerde gerçekleştirilmez.
Robotik Kalça Cerrahisi Avantajları Nelerdir?
Son dönemde hastaların tedavisinde sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Özellikle ameliyat sonrasında oluşan etkilerden en az seviyede etkilenilmesini sağlar. Kişinin kemik ve eklem sistemine anatomik açıdan uyumlu protez kullanılır. Robotik kalça cerrahisi ve oluşturduğu tıbbi imkanlar sayesinde hastaların hareket kısıtlamasını ortadan kaldırır.
Klasik yöntemlere göre uzun yıllar boyunca kalça eklemine uyumlu bir şekilde işlevini sürdürür. Yürüme, merdiven kullanma, oturma ve kalkma gibi temel aktiviteler sorunsuz ilerler. Bir diğer avantajlı yönü ise işlemler sırasında en düşük seviyede risk oluşması hedeflenir. Operasyon öncesinde bilgisayar ortamına kaydedilen kişinin kemik ve eklem verileri doğrultusunda ilerler.
Yumuşak doku ve kalça ekleminde bulunan diğer yapıların aldığı hasarın önüne geçilir. Ek olarak iyileşme dönemi ve rutin aktivitelere geri dönüş kolaylaşır. Klasik kalça protezi ameliyatında görülen implantın yerinden çıkma durumu söz konusu değildir.
Robotik Cerrahisi ve İyileşme Süreci
Operasyon ertesinde kişinin hastanede kalma süresi oldukça kısalır. Kemik boyutlarının doğru ve robotik işlemlerle hesaplanması sayesinde günlük hayata uyum sağlamakta zorluk yaşanmamaktadır. Fizik tedavi egzersizlerinin hasta açısından daha az zaman alır. Robotik kalça ameliyatı sonrasında hareket kısıtlaması ve performans açısından olumlu yönde etki etmektedir.
Ortopedik sağlık ve eklemlerin fonksiyonlarının düzenli çalışması adına ameliyat sonrası dönem de oldukça önemlidir. Kanama ve enfeksiyon riski oldukça az olmasına rağmen her hasta üzerinde farklı bulgular görülür. Robotik kalça protezi operasyonları ve süreç hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için bizlere ulaşabilirsiniz.