Robotik Ortopedi Cerrahisi
Robotik Ortopedi Cerrahisi
Eklem kireçlenmesine bağlı olarak ciddi anlamda hareket güçlüğü yaşandığı gözlemlenir. Son dönemde yeni nesil cerrahi teknikler arasında robotik ortopedi uzmanlığı öne çıkmaktadır. Kişinin anatomik yapısı ve eklemlerindeki hasarın boyutu gibi çeşitli unsurlar göz önünde bulundurulur.
Kalça protezi ameliyatları, robotik sistemlerin sayesinde etki alanı daha da genişlemiştir. Geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında daha kısa süre içerisinde sağlıklı eklem yapısına kavuşulur. Herkesin eklem yapısı kendine özgüdür. Bu doğrultuda cerrahi müdahale planı da her bir hasta için farklı olacaktır. Robotik protez cerrahisinin sağladığı imkanlar ışığında belirli süreçler mevcuttur. Böylelikle hassas ve doğru bir biçimde işlemler sürdürülür.
Üç boyutlu modelleme teknolojisi sayesinde kalça eklemindeki problemin teşhisi yapılır. Diğer cerrahi yöntemlere göre hata payı oldukça düşüktür. Robotik sistemlerin yarattığı imkanlar dolayısıyla ayrıntılı hesaplamalar yapılır. Kas ve eklem sağlığı bakımından yüksek oranda iyileşme yaşandığı kaydedilir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlığıyla beraber robotik cerrahi hakkında yetkinliğe sahip uzman hekimler tarafından operasyon gerçekleştirilir.
Yazı İçeriği
Robotik Ortopedi Nedir?
Kalça eklemi çevresindeki yumuşak dokunun zarar görmemesi amacıyla bilgisayar ortamı üzerinde çeşitli hesaplamalar yapılır. Eklem bağ dengesi ve sağlıklı işleyişini etkileyen diğer unsurlar analiz edilir. Eklem üzerine yerleştirilecek protez, en uygun ve dengeli haline getirilir. Total kalça protezi ve diz ekleminde görülen rahatsızlıkların tedavisinde robotik ortopedi sistemlerinden faydalanılır.
Hasta ve doktor açısından pek çok avantaj söz konusudur. Gelişmiş modelleme sistemleriyle birlikte cerrahi müdahale süreci detaylı olarak planlanabilir. Protezin konumlandırılması ve sağlıklı dokunun daha az oranda zarar görmesi gibi olumlu yönleri bulunur. Klasik yöntemle karşılaştırıldığında öne çıkan özellikleri arasındadır. İkinci olarak üç boyutlu görüntüleme sistemleri sayesinde kemik kesilerinin hesaplanmasının doğruluk oranı oldukça yüksektir.
Robotik kalça cerrahisi, geleneksel cerrahi tekniklerle kıyaslandığı zaman bazı noktalar öne çıkmaktadır. Ameliyat ertesi dönemde olası yan etkiler daha kısa süre içerisinde ortadan kaybolur. Kanama ve enfeksiyon oluşumunun gerçekleşme ihtimali daha düşüktür. Robotik sistemlerle yapılan hastaya özel hesaplamalarla vücut, protez ile istenilen uyum kısa sürede yakalanır. Dolayısıyla şiddetli eklem ağrıları ortadan kalkacaktır.
Kalça Protezi Nasıl Uygulanır?
Bireylerin günlük aktiviteleri, eklem hastalıkları nedeniyle olumsuz yönde etkilenir. Hastaların yürüyüş, merdiven ve rampa kullanımı esnasında ciddi anlamda zorluk yaşanır. Kıkırdak dokusu, kalça eklemi yapısının temelini oluşturmaktadır. Kireçlenme ve sürtünme sonucunda eklemlerde ileri derecede işlevsizlik ortaya çıkabilir. Medikal yöntemler ve fizik tedavinin sonuç vermediği noktada robotik protez cerrahisi tekniklerinden yararlanılır.
Kapsamlı bir hazırlık sürecinin ardından robotik kalça protezi operasyonu gerçekleştirilir. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlığı ve cerrahi müdahale tekniklerine özel olarak geliştirilen bir yazılım kullanılır. Uygulanacak protezin boyutu ve türüne karar verilir. Aynı zamanda uzman hekimin kesileri hangi bölgeden oluşturacağı da belirlenir. Cerrahi müdahale boyunca gerçekleştirilen işlemler aşama aşama netleştirilerek daha etkili bir iyileşme sağlanması hedeflenir.
Ameliyat sırasında kullanılan robot destekli ekipmanlarla hasar gören kemik yapısına gerekli müdahaleler gerçekleştirilir. Geleneksel teknikler kullanılan kalça protezi ameliyatlarıyla pek çok benzerlikleri bulunur. Ancak farklı olarak uzman doktorlar, robot teknolojisi destekli ekipmanlardan yararlanmaktadır. Hastanın eklem anatomisi sisteme tanıtılır. Üç boyutlu düzlemde görüntülenmesi sayesinde kalça protezi yüksek oranda hassasiyetle yerleştirilir.
Ameliyat Sonrası Dönem
Çoğu ameliyat ertesi dönemde rastlanan bulgular robotik ortopedi cerrahisi sonrasında da görülür. Fakat gelişmiş teknikleri nedeniyle hastaların daha hızlı iyileştiği gözlemlenir. Operasyonu gerçekleştiren hekimin önerileri dışına çıkılmamalıdır. Vücudun protez ile uyum sağlaması için belirli bir iyileşme süresi gereklidir. Enfeksiyon ve kanama oluşma ihtimalleriyle ender de olsa karşılaşılabilir.
Uzman hekim tarafından uygun görülen antibiyotik ve türevi ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Günlük eylemlere kısa süre içerisinde uyum sağlamak son derece önemlidir. Bu nedenle fizik tedavi uzmanlığı çerçevesinde bazı tekniklerden yararlanılır. Hastanın sağlık durumuna göre kişiye özel olarak planlanır. Koltuk değneği, yürüteç gibi ortopedik ekipmanlar da kalça protezi ameliyatı sonrasında tedavinin önemli parçalarındandır.
Sanılanın aksine operasyon sırasında yürütülen işlemler, ortopedi ve travmatoloji uzmanları kontrolünde ilerlemektedir. Eklem rahatsızlığı yaşayan bireyin verileri doğrultusunda sistem bazı geri bildirimlerde bulunur. Milimetrik hesaplamaların dışına çıkılmasına izin vermez. Böylelikle kalça eklemi üzerinde oluşabilecek olumsuz yan etkilerin önüne geçilir. Robotik kalça cerrahisi ve operasyon süreçleriyle ilgili sorularınız için bizlerle iletişim kurabilirsiniz.
Thank you for the material, I have already read it several times.